Falskmandel / polypp / adenoidvev
Adenoidvev (ofte referert til som falskmandel eller polypp) er en samling av lymfoid vev som finnes i nasopharynx (området bak nesen og over svelget). Det er en del av kroppens immunsystem og spiller en rolle i å beskytte mot infeksjoner, særlig i tidlig barndom. Hos barn er det vanligvis størst ved 3-5 års alder og kan begynne å minke etterhvert som barnet vokser. Imidlertid kan unormalt forstørrede adenoider føre til helseproblemer.
Årsaker til problemer med adenoidvev
Adenoidvev kan bli forstørret på grunn av flere faktorer, som:
-
Hyppige øvre luftveisinfeksjoner (ØLI): Barn som har mange ØLI kan oppleve en konstant betennelse i adenoidvevet, noe som kan føre til forstørrelse og blokkering av luftveiene.
-
Allergier: Allergiske reaksjoner kan irritere og forårsake hevelse i adenoidvevet.
Anatomiske forhold: Hos noen barn kan adenoidvevet være mer utsatt for overvekst på grunn av genetiske faktorer, noe som kan føre til blokkeringer i nesegangene og dermed føre til problemer med pusting.
Symptomer på forstørret Adenoidvev
Når adenoidene blir forstørret, kan de forårsake en rekke symptomer, som påvirker barnets livskvalitet og helse. Vanlige symptomer inkluderer:
-
Hyppig snorking: På grunn av blokkeringer i øvre luftveier, kan barnet utvikle snorking, særlig under søvn.
-
Pustestopp under søvn (søvnapné): Alvorlige tilfeller kan føre til at barnet stopper å puste midlertidig under søvn, noe som kan forstyrre søvnen og føre til trøtthet på dagtid.
-
Dårlig søvnkvalitet: Forstørrede adenoider kan forårsake problemer med å puste gjennom nesen, som gjør at barnet puster mer gjennom munnen og kan føre til dårligere søvnkvalitet og tretthet.
-
Nesetetthet og pustevansker: Økt størrelse på adenoider kan føre til blokkering i nesen, noe som gjør det vanskelig å puste gjennom nesen, og kan forårsake hyppige forkjølelser eller bihulebetennelse.
Hyppige øreinfeksjoner: Forstørrede adenoider kan blokkere åpningen av øretrumpeten,som forbinder mellomøret med nasopharynx, noe som kan føre til væskeansamling og infeksjoner i mellomøret.
Hvordan diagnostiseres forstørrede adenoider?
Diagnosen for forstørrede adenoider stilles vanligvis av en ØNH-lege (øre-nese-halslege) etter en grundig undersøkelse. Undersøkelsen kan omfatte:
-
Anamnese og symptomer: Vi vil spørre om barnets medisinske historie, inkludert hyppige infeksjoner, snorking og søvnproblemer. Ta gjerne med et videoopptak på 1 minutt av barnet under søvn.
-
Fysisk undersøkelse: ØNH spesialistundersøkelsen vil avdekke tegn på forstørrede adenoider.
-
Undersøkese i narkose: Enkelte ganger hvor det er klar mistanke om forstørret falsk mande, så vi barnet bli henvist til en undersøkelse i narkose hvor det er klargjort for operativ tiltak i samme seanse, dersom diagnosen bekreftes.
Behandling av forstørrede adenoider – Når er operasjon nødvendig?
Behandlingen for forstørrede adenoider kan variere avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene. I mange tilfeller vil ØNH spesialisten anbefale konservative behandlinger som:
-
Medisinering: Hvis symptomene skyldes allergier eller infeksjoner, kan medisiner som antihistaminer eller antibiotika være nyttige.
-
Avventende tilnærming for å gi tid til barnets vekst slik at plassforholdene i nese/svelget blir større og at symptomene bedres i et naturlig forløp.
Imidlertid, når barnets symptomer er alvorlige eller ikke forbedres med konservative behandlinger, kan operasjon være nødvendig. Dette kalles adenotomi, som innebærer fjerning av adenoidvevet (polyppene eller den "falske mandelen").
Adenotomi (utskraping av falsk mandel)
Adenotomi utføres vanligvis under generell anestesi og er en relativt enkel og svært vanlig kirurgisk prosedyre som tar kort tid. Det innebærer å fjerne det forstørrede adenoidvevet for å åpne opp luftveiene og forbedre barnets pustefunksjon. Operasjonen kan være indikert hvis:
-
Barnet har hyppige luftveisinfeksjoner som ikke responderer på behandling.
-
Kronisk hoste som kan forveksles med barneastma.
-
Barnet opplever søvnapné eller dårlig søvnkvalitet på grunn av pustebesvær.
-
Barnet har vedvarende snorking eller problemer med nesepusting.
Etter operasjonen vil barnet vanligvis få smertebehandling og kan dra hjem samme dag. Vanligvis er må barnet være hjemme i 4 dager med tilsyn.
Fordeler med adenotomi:
-
Forbedret pusting: Operasjonen kan raskt lette pustebesvær og forbedre barnets evne til å puste gjennom nesen.
-
Bedre søvn: Med åpne luftveier vil barnets søvnkvalitet forbedres, og problemer som snorking og søvnapné kan reduseres eller forsvinne.
-
Redusert risiko for infeksjoner: Fjerning av adenoidene kan føre til færre infeksjoner i øvre luftveier og mellomøret.
-
Mindre risiko for å utvikle tannfeilstilling som følge av konstant munnpusting.
Risiko og Komplikasjoner
Som med enhver kirurgisk prosedyre, innebærer adenotomi noen risikoer, inkludert infeksjon, blødning og smerte etter operasjonen. Dette er imidlertid sjeldent, og de fleste barn har en rask og problemfri bedring.
Når bør du kontakte fastlegen?
Hvis barnet ditt har vedvarende symptomer på pusteproblemer, snorking, dårlig søvnkvalitet eller hyppige infeksjoner, kan det være på tide å vurdere en vurdering hos en ØNH-lege. Tidlig behandling kan forbedre barnets helse og livskvalitet betydelig. Begynn hos fastlege for en vurdering for en henvisning.